Kayıtlar

Ocak, 2014 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

LA FONTAİN'İN DALGINLIKLARI (Maurice FARNEY)

Resim
Maurice Farney  “ Lafontaine’in Dalgınlıkları ” adlı kitabında ünlü masal yazarını bambaşka bir yönden ele almış. Doğaya olan hayranlığıyla bilinen Lafontaine ’i ve dalgınlıklarını, yazarın günlük yaşamından kesitler vererek aktarmış. İnsan gerçekten bu kadar dalgın olabilir miydi; yoksa ü nlü yazarın doğa ve edebiyat sevgisinin yoğunluğu başka konulara ilgisiz kalmasına mı yol açıyordu?

İTİRAFLAR (Jean-Jacques ROUSSEAU)

Resim
1712 ’de Cenevre ’de, bir saatçının oğlu olarak dünyaya gelen Jean-Jacques Rousseau ’nun  “İtiraflar ”ı ölümünden sonra yayımlanmıştır. İtiraflarda büyük bir açık yüreklilikle, hayatının, doğumundan 1765 yılına kadar süren kesiminin öyküsünü anlatır.  Dönemin görkemli yaşam tarzıyla...

ÇANLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR (Ernest HEMİNGWAY)

Resim
Amerikalı bir yazar: Ernest Hemingway Hemingway ’in kendi yurdundan sonra en fazla sevdiği ülke: İspanya. İspanya ’daki iç savaşı anlatan bir roman: Çanlar Kimin İçin Çalıyor

NİETZSCHE AĞLADIĞINDA (Irvin YALOM)

Resim
Psikanaliz öğretisini geliştirmiş olan Avusturyalı nörolog Freud; Freud ’ un çalışma arkadaşı ve tıp tarihine geçen çalışmalara imza atan, psikanalizin kurucularından Breuer; ünlü filozof Nietzsche...  Bu üç isim, bir psikiyatrist olan Irvin Yalom ’un  “Nietzsche Ağladığında ” adlı romanında bir araya gelirse ne olur? Hikaye nasıl gelişir? Felsefe mi ön planda olur yoksa psikoloji mi? Belki de anlatılan, yaşamın içinden insan manzaralarıdır.

GİT BENİMLE ~ GİT KENDİNLE (NİETZSCHE)

Resim
Alman asıllı İsviçreli filozof, ilkçağ uzmanı, kültür eleştirmeni ve şair Nietzsche...  Git Benimle... Git Kendinle...

SOFİ'NİN DÜNYASI (Jostein GAARDER)

Resim
“Kimsin? ” diye başlayan, felsefe tarihiyle harmanlanıp cevap bekleyen sorularla devam eden bir kitap.  Peki her soruya cevap bulmak mümkün mü, felsefe yaşantımızın neresinde, okumanın düşünmeye katkısı ne? ...  Kahramanımız Sofi ve başına gelen olaylar sayesinde felsefe hiç bu kadar heyecan verici olmamıştı. Jostein Gaarder ve  “Sofi ’nin Dünyası ”

BİN DOKUZ YÜZ SEKSEN DÖRT (George ORWELL)

Resim
Geçmişteki olaylar ve tarih için bazı kişiler  “ Geçmiş geçmişte kaldı. Geçmişi bırak geleceğe bak! ”  derler. Dille ilgili olarak da  “ Nasılsa anlaşıyoruz. Fazla sözcüğe, düzgün kullanıma ne gerek var? ” diye devam ederler.  Dil ve tarihin toplum belleğindeki yeri ve önemi nedir? Bunların eksikliği toplumda ne gibi değişimlere yol açar?  Dil ve tarihine sahip çıkmayan ya da çıkamayan bir toplumun bireyi olmak kâbusa dönüşebilir mi? George Orwell, tarihi ve dili yok edilmeye çalışılan bir toplumun durumunu aktarmış. Hem de tarih vererek  “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ”  

BENİ GÖĞSÜNE DÜŞ (Erman BAZO)

Resim
Okuduğumuz şiirler midir bizi duygulandıran, farklı diyarlara götüren, yoksa duygularımız mıdır bizi şiirin büyülü dünyasına sürükleyen? Duyguların sözcüklerle buluştuğu, sözcüklerin duygularla aktığı bir kitap: Erman Bazo’dan “Beni Göğsüne Düş”

YILDIZLARIN TEMBELLİĞİ (Behiç AK)

Resim
Tembel insanların dünyaya katkısı çalışanlardan daha mı fazladır? İnsanlar niye kara gözlük takarlar? Yazı yazarak resim yapılabilir mi? Behiç Ak  “Yıldızların Tembelliği ” adlı kitabında tüm bu ilginç sorulara bir o kadar ilginç, hoş ve gülümseten yanıtlar veriyor.

YEDİ RENKLİ OKUL (Yakov AKİM)

Resim
İlginç konuların ilgi çekici bir şekilde ele alındığı dersler; büyük bir merakla okula koşan, ödev yapmak için can atan, teneffüse çıkmayı akıllarına bile getirmeyen öğrenciler... Ne oldu, şaşırdınız mı? Tüm bunların nerede olduğunu merak mı ettiniz? Biraz içimizdeki çocuk, biraz hayal gücü... Yakov Akim ve “Yedi Renkli Okul”

MOMO (Michael ENDE)

Resim
Zaman. Yaşam. Yürek. Yaşamımızda zamanı gönlümüzce kullanabiliyor muyuz? Sakın zaman bizi gönlünce kullanıyor olmasın? Belki de bunun sorumlusu  “d uman adamlar”dır? “ Onlar da kim? ” diyorsanız   yanıtı  “Momo ” da saklı. İçinizdeki çocuk umarım hala sizinledir; çünkü o,  “Momo ”yu yakından tanıyor. Hatırlamak için kitabı okumanız yeterli. İçindeki çocuğu her dem koruyanlar için...  “ Zaman, yaşamın kendisidir ve  ya şamın yeri yürektir ”.