Kayıtlar

Haziran, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

YEŞİL MÜREKKEP (Osman BALCIGİL)

Resim
“İçimizdeki Şeytan”, “Kürk Mantolu Madonna” denilince dilimizden dökülüveren isim Sabahattin Ali. Sadece romanlarıyla değil şiirleriyle de hayatımızda, dilimizde. Bazen bir sevdayı anlatmış, bazen de toplumsal sorunlara dikkat çekmek istemiş.  Gerek hayatı gerek eserleriyle edebiyatımızda önemli bir yere sahip Sabahattin Ali’nin  “hayatı roman”. Hem de ne roman! Almanya macerası, sevdaları, hapishane günleri, kendi ayaklarıyla bilmeden ölüme gidişi… Nahit, Meliha, Maria ve diğer sevdaları yüreğini; Nâzım Hikmet, Aziz Nesin ve diğer dostları düşünce dünyasını nasıl zenginleştirmişti? “Yeşil Mürekkep”in hayatındaki rolü neydi?

SEYİT BATTAL GAZİ (Mustafa ÖZÇELİK)

Resim
Türk milleti destanlarla, kahraman ve kahramanlıklarla örülü bir kültüre sahip. Bu kahramanlar arasında önde gelen isimlerden biri de“Seyit Battal Gazi”. Çoğumuz onun ismini Cüneyt Arkın filmlerinden biliyoruz. Bu filmlerde öyle bir dövüş ya da savaş sahneleri vardır ki Cüneyt Arkın daha doğrusu Battal Gazi aynı anda pek çok kişiyi yere serer de kendisine pek bir şey olmaz. Eee, destan kahramanı olmak böyle işte. Biraz gerçek, çokça abartma. Bir süre sonra hikâyenin ne kadarı ya da hangi bölümleri gerçek diye düşünmeye başlarız. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Projesi kapsamında pek çok kurum ve kuruluş çeşitli çalışmalara imza atmış. Sergiler, sempozyumlar, tanıtım filmleri, kitaplar… Bu kitabı da 2014 yılında Eskişehir’e yaptığımız bir gezi sırasında almıştım. Kısmet bugüneymiş; merakla ve ilgiyle okudum. Kitap Mustafa Özçelik tarafından hazırlanmış.

OKU AMA NEYİ (Taşkın TUNA)

Resim
Dinimizin ilk emri: “Oku” “Oku! Yaradan Rabbinin adı ile! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini belleten, kalemle yazmayı öğreten Rabbin en büyük kerem sahibidir.” (Alak,96:1-5) Okudukça, öğrendikçe, anlamaya gayret ettikçe görüyoruz ki insan, dünya, kâinat aslında bir mucize, bir bütün. Acaba Kur ’ an ’ ı  sadece   Arapça ’ dan okumak yeterli mi? Kur ’an ’da bize anlatılmak istenen ne?  Neyi okumalıyız ve nasıl okumalıyız? Belki de  işe  önce  kendimizden, insandan başlamalıyız. Sonra doğa, dünya, evren… Okumamız gereken ne çok şey var değil mi? “Düşünce denilen ucu sivri bir tornavidanın, beyin hücrelerimin molekül bağları arasında, oyup oyup kazdığı derin dehlizlerin merdivenlerinde, kendi öz benliğimi aramaktan bitap düşüyordum. Bu acayip dünyada benim yerim neydi? Niçin buradaydım? Ben kimdim?”

İSLAM'DA BÜYÜK GÜNAHLAR (Yaşar Nuri ÖZTÜRK)

Resim
İslamiyet. Sevgi, barış, huzur, bereket, birlik… yolu; ancak tüm bu olumlu ve güzel sözcükleri İslamla, teslimiyetle, Müslümanlıkla bir türlü bağdaştıramıyoruz. Araştırmak, öğrenmek, anlamaya çalışmak yerine çoğu zaman kulaktan dolma bilgilerle farklı sözcüklere yöneliyoruz. Ayıp, yasak, günah, gericilik, karmaşa… Yaşar Nuri Öztürk, bu eserinde İslam’da “günah” kavramını ele almış. Kur’an’dan örnekler ve din büyüklerinden alıntılarla. “Elinizdeki eserin belli başlı bölümleri, bir yayın kuruluşu tarafından aynı adla, yıllar önce yayınlanmıştı. (Hürriyet Yayınları, İstanbul, Nisan 1991) Üç yüz bin adet basılıp dağıtılan o yayın çok büyük bir hizmet verdi ve ardından yüzlerce mektup ve telefonla eserin tamamının yayını istendi. Ve yayın gerçekleştirildi. (Önsöz)”