Kayıtlar

Ağustos, 2016 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

İMPARATORLUĞUN SON NEFESİ (İlber ORTAYLI)

Resim
“Tarihimizi inceleyelim” denilse başlangıç sizce ne zamandır? Ortaasya steplerine kadar gider misiniz yoksa 1071 mi dersiniz? Belki de sadece Osmanlı dönemi? “O kadar geri gitmeyelim 1923 diyelim” diyenler de vardır mutlaka. Oysa tarih bir bütündür. Bugün gerçekleşen bir olayın onlar, yüzler, hatta binlerce yıl ötesine etki etmesi belki de kaçınılmaz bir gerçektir. Şartların tarihi belirlediği göz önüne alınırsa şartları da belirleyen insanlar değil midir? İlber Ortaylı, “İmparatorluğun Son Nefesi” adlı çalışmasında “geçmiş”e ya da daha doğrusu “günümüz”e ışık tutuyor. Benzer hataları tekrarlamayalım, hatalarımızdan ders çıkarmayı bilelim diye.  Peki kitapta neler var?

simyacı

Resim
“Simyacı”, Paulo Coelho’yu okura tanıtan, sevdiren en önemli eseri hiç kuşkusuz. Kendi kişisel menkıbesini, hazinesini, bulmak için yola çıkan ve bu sırada başından pek çok macera geçen bir çobanın hikâyesi anlatılıyor kitapta. Ve anlıyoruz ki esas seyahat, kendimize, kendimizle yaptığımız yolculuk. Yolda karşılaştığımız her işaret, her kişi aslında ruhumuzun bir yansıması. Ya almamız gereken bir ders, ya vermemiz gereken bir sınav, ya da… “ Simyacı ” kitabına daha önce “kitap pınarım” da yer vermiştik. Bugün niye aynı başlık diyorsanız…

FRIDA KAHLO (Rauda JAMIS)

Resim
Gözlerini size dikmiş sanki bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Biraz gizemli, biraz huzursuz, biraz da asi. Daha dikkatli bakıyorsunuz sanki size haylazca göz kırpıyor. Yanında bazen bir maymun, bazen yılan bazen de papağan. Tabloların genellikle hikâyeleri vardır. Bazen hüzünlü, bazen karamsar; bazen neşeli, bazen de umut dolu. Ama söz konusu Frida Kahlo’ysa tek bir sözcük ilk sıraya yerleşir. Hangisi mi?

BEŞ SEVGİ DİLİ (Gary CHAPMAN)

Resim
“Beş Sevgi Dili”ni daha önce duyanlarınız, bilenleriniz var mıydı bilemiyorum ama ben ilk defa bu kitap sayesinde sevginin de dili olduğunu öğrendim. Hâlbuki benim duyduğum cümleler genelde “Sevginin dili yoktur, farklı dilleri konuşan kimseler sevgi yoluyla anlaşabilir.” şeklindeydi. Ama bu kitapla birlikte ezberler de bozuldu. Herkesin farklı bir sevgi dili olduğunu, bu dillere önem verilmediği takdirde yaşanabilecek zorlukları, sevgiyi güçlendirmek için yapılması gerekenleri kitabın sayfalarında açıklamalarıyla bulabilirsiniz. Her sevgi dili için ayrı bir bölüm açılmış ve açıklamalar örneklerle desteklenmiş. Bol örnekten yaralanıldığı için sayfalar arasında boğulmuyor, rahat bir şekilde kitabı okuyorsunuz. Kitabın sonunda hangi sevgi dilini kullandığınızı öğrenebilmeniz için bir de test var. Bu sevgi dilleri hangileri diyorsanız…

ÜÇ ÇATILI EV (Sir Arthur Conan DOYLE)

Resim
Ünlü dedektif Sherlock Holmes keskin zekâsı, inanılmaz gözlem gücü ve güçlü kişiliğiyle yine suçluların peşinde. Bu kitap dört hikâyeden meydana geliyor. “Dans Eden Adamlar”, “Üç Çatılı Ev”, “Reigate Bulmacası” ve “Dörtlü İttifak”. Son hikâye ayrı bir kitap gibi düşünülebilir zira 318 sayfalık kitabın neredeyse yarısı “Dörtlü İttifak”tan oluşuyor (Buna rağmen kitaba adını vermemiş?!). Olayları daha rahat takip edebilmemiz için olsa gerek o da kendi içinde bölümlere ayrılmış. Heyecanla, merakla okuyacağınız maceralar için ünlü dedektif sizinle.