Kayıtlar

Ekim, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

ATATÜRK'ÜN KÜLTÜR VE MEDENİYET KONUSUNDAKİ SÖZLERİ

Resim
Bugün 29 Ekim. Cumhuriyet yönetiminin kabul edildiği, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.”  sözünün hayat bulduğu tarih. Ben de günün anlamını dile getirebilecek bir kitaba yer vermek istedim bugün:“Atatürk’ün Kültür ve Medeniyet Konusundaki Sözleri”

ZAMAN KAYBOLMAZ

Resim
“zaman kaybolmaz”, bir “İlber Ortaylı Kitabı”. Nilgün Uysal tarafından kendisiyle yapılan söyleşilerin yazıya aktarılmış hali. Bir başka deyişle, İlber Ortaylı’nın kendi tarihi. Söyleşilerin başlangıç tarihi 2003. Nilgün Uysal Ekim 2005’te kitabın Önsöz’ünü yazmış; ilk basım tarihi ise Mart 2006. Elimdeki 9. Baskı. Bölümlere ayrılan kitapta İlber Ortaylı’nın hayat hikâyesi kırılma noktalarıyla birlikte verilmiş. Ailesi, öğrenim hayatı, mesleki çalışmaları, gezileri ile dolu dolu bir yaşam.

HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC

Resim
Henri de Toulouse Lautrec.  Kitap, çok ilginç bir yaşamı aktarıyor. Küçük yaşta geçirilen rahatsızlıkların yanı sıra aileden gelen kalıtımsal kemik hastalığı da sanatçının yaşamını bambaşka bir şekilde etkiliyor. Bu olumsuzluklar Lautrec için asla bir engel teşkil etmiyor. Tam aksine yaşadığı tüm olaylar onun yaşam direncini artırıyor. Sonrası mı?...

EDGAR DEGAS

Resim
“PAİNT WORLD” serisinin 5. kitabı Edgar Degas. Bu kitapta sivri dilli, etrafındakilere çoğu zaman kırıcı davranan bir portreyle karşılaşıyoruz. Ressamın hayat hikâyesi bize bu davranışların altında yatan sebepleri de aktarıyor. Peki, sanatçı ruhlu bir insanın bu hırçınlıklarının sebebi nedir dersiniz?

PAUL GAUGUIN

Resim
Paul Gauguin. Resim sanatının önde gelen isimlerinden. Farklı ülke ve işlerde şansını deneyen bir kişi. Ancak ekonomik buhran yüzünden işler istediği gibi gitmiyor. Bu hayat gailesinde resim, onun için bir kurtuluş olabilir mi?  Yaşamındaki kırılma noktaları neler? Hepsi bu kitapta.

MEDYA VE SANAT (Mukadder ÇAKIR)

Resim
Müzik, resim, edebiyat, sinema, tiyatro… Her birimiz sanatın en az bir dalına ilgi duyarız. Kimimiz resim yapmaktan hoşlanır, kimimiz bağlama çalar; bazen bir şeyler karalar defterine bazen de türlü şekillere girer, taklitler yapar çocuklarını eğlendirmek için. Hepimiz sanatçı ruhluyuzdur aslında. İzleyici olmak bile büyük keyiftir çoğu zaman. Güzel bir müzik dinlemek, bir resme bakmak ya da bir kitap okumak. Nasıl da mutlu eder, dinlendirir bizi. Çünkü sanat ruhumuza dokunur; bizi güzele, içimizdeki “ben”e yaklaştırır. Usulca, sevgiyle, huzurla… İletişimin arttığı, medya araçlarının çoğaldığı, hızın alıp başını gittiği bir çağda sanat dinginliğini, orijinalliğini koruyabiliyor mu acaba? En önemlisi sanatçı bu tablonun neresinde yer alıyor? Önemli olan sadece popülerlik mi yoksa bu bir süre sonra sıradanlığı, aynılığı mı getiriyor? Sorular, söylenenler buzdağının sadece görünen yüzü. Daha neler var diye merak ediyorsanız bu kitap sizin için biçilmiş kaftan: “Medya ve Sanat”

KİŞİSEL EDEBİYAT ATLASI (Ali LİDAR)

Resim
Edebiyatın coğrafyayla ilgisi var mıdır? Felsefe ya da tarihle? Belki de her şeyin her şeyle ilgisi vardır da çoğu zaman biz fark etmeyiz. “Kişisel Edebiyat Atlası”nda Ali Lidar’la birlikte farklı coğrafyalara yelken açıyoruz. Bu seyahatte rotayı belirleyen Ali Lidar, kendi penceresinden bize yazarları ve eserlerini tanıtıyor. Kendi haritamızı çizebilmemiz için edebi keşfimizde bize yol gösteriyor.