Kayıtlar

Haziran, 2018 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

sebze yemeklerinden hoşaflara

Resim
Bir önceki pazar günü Tuğrul Şavkay'ın hazırlamış olduğu yemek kitabını tanıtmaya başlamıştım. Başlamıştım diyorum; çünkü bugün aynı kitaptan üçüncü yazım sizlerle buluşuyor.  Sebze yemeklerinden hoşaflara kadar farklı yemek türlerinin püf noktalarıyla devam ediyorum bugün de. Benim kitapla ilgili üçüncü ve sonuncu yazım; ama kitapta onlarca yemek tarifi ve ilginç bilgi sizi bekliyor. Bakır ajurlu kapaklı sahan Osmanlı tombak taşlı Kitaptan sadece bir tarif seçtim yine. O da "Sütlü Aş". Bugün kullandığımız adıyla "Sütlaç". Bunun dışında yine aşağıdaki fotoğraflara tıklayarak "Lezzet" dergisinde yer alan tariflere ulaşabilirsiniz.  Önce diğer iki yazıma bakmak isterseniz, " Osmanlı Mutfağı " " çorbadan hamur işine " Sebze Yemekleri “İklim, Anadolu’da sebze yetiştiriciliği için yeterince ılımandır. Ayrıca, geleneksel olarak yetiştirilen sayısız sebze vardır. Birçok sebze de, örneğin İran üzerinden bize gelen

çorbadan hamur işine

Resim
Bir önceki yazımda Tuğrul Şavkay'ın " Osmanlı Mutfağı " adlı kitabından,  özellikle mutfağımızın tarihi değişimine dair,  paylaşımlarda bulunmuştum. Kitabı büyük bir beğeniyle okudum. Mutfağımızın tarihi, yemek tarifleri, renkli yemek fotoğrafları gerçekten çok güzel. Aynı zamanda iştah açıcı. Türk kültürü ve mutfağı ile ilgili enteresan bilgiler de cabası. Bugünkü yazımda yemek çeşitlerine geçiyorum. Kitapta yemekler başlıklar halinde ele alınmış. "Çorbalar", "Kebaplar" gibi. Önce yemeğin türü ile ilgili kısa bir genel bilgi veriliyor. Ardından püf noktaları. En sonunda da yemek tarifleri ve fotoğraflar. altın nohutlu pilav - asitane restaurant (Yandaki görsel İstanbul'da bulunan Asitane Osmanlı Saray Mutfağı'na ait. Mekan hakkında daha geniş bilgi isterseniz, " Asitane ")   Sizlerle kategorileri paylaşmaya başlıyorum. Bir kısmını üçüncü yazıya bırakmak durumundayım; çünkü çeşit biraz fazla.  Epey bereketli bir kita

OSMANLI MUTFAĞI (Tuğrul ŞAVKAY)

Resim
Ramazan Bayramı’nın bu son gününde öncelikle hepinizin bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. İftar sofralarının yerini bayram sofralarına bıraktığı bu günler için seçtiğim kitap: “Osmanlı Mutfağı”. “Fast Food” kültürünün tüm dünyayı sardığı günümüzde “Dünya Mutfağı” dolayısıyla “Osmanlı Mutfağı” otel, restoran gibi belli mekânlarda ya da festival ve fuarlarda yer buluyor genellikle. Başta kitabı okuma konusunda kararsız kalmıştım. Ancak kitapta “Tuğrul Şavkay” adını görünce işler değişti. “Mutfak kültürü” konusunda epey bilgi sahibi olan Şavkay, kitabı okuma kararımı olumlu yönde etkiledi. Eğer bu ismi daha önce duymadıysanız ve kim olduğunu merak ediyorsanız sitesini ziyaret edebilirsiniz: Tuğrul Şavkay “Lezzet” dergisinin kendisiyle yaptığı röportajı okumak isterseniz: Söyleşi: TuğrulŞavkay   “Osmanlı İmparatorluğu’nun 700. , Türkiye Cumhuriyetinin 76. , bankamızın 46. kuruluş yılında sizlere bir kültür hizmeti olarak hazırlatılan, üç kıtada döneminin en uzun sü