ÜÇ ÇATILI EV (Sir Arthur Conan DOYLE)

Ünlü dedektif Sherlock Holmes keskin zekâsı, inanılmaz gözlem gücü ve güçlü kişiliğiyle yine suçluların peşinde. Bu kitap dört hikâyeden meydana geliyor. “Dans Eden Adamlar”, “Üç Çatılı Ev”, “Reigate Bulmacası” ve “Dörtlü İttifak”.


Son hikâye ayrı bir kitap gibi düşünülebilir zira 318 sayfalık kitabın neredeyse yarısı “Dörtlü İttifak”tan oluşuyor (Buna rağmen kitaba adını vermemiş?!). Olayları daha rahat takip edebilmemiz için olsa gerek o da kendi içinde bölümlere ayrılmış.
Heyecanla, merakla okuyacağınız maceralar için ünlü dedektif sizinle.

“İki saat boyunca sayfalar dolusu şekiller ve harfler çizip durdu. Kendini o kadar kaptırmıştı ki benim odadaki varlığımı tamamıyla unuttuğundan eminim. (Dans Eden Adamlar)”

                                               * * * * *

“Holmes’un bu kadar seri ve ustaca yürüttüğü araştırma karşısında müfettiş hayret içindeydi. Başlarda konumu gereği otoritesini kaybetmemek için ciddi bir çehre takındıysa da, artık içinden gelen hayranlığa yenik düşmüş, Holmes’un gösterdiği her yere itiraz etmeden gitmeye hazırdı. (Dans Eden Adamlar)”

                                               * * * * *

“Önümüzde etkileyici gülümseyişiyle o kadar kusursuz ve alımlı görünüyordu ki bir an için, Holmes’un muhatap olduğu bütün suçlular arasında en zor baş edeceği kişi budur herhalde diye düşündüm. Ne var ki duygulara karşı bağışıklık kazanmıştı. (Üç Çatılı Ev)”


                                               * * * * *

“Dedektiflik sanatında, onca bilgi içinden hayati olan ve olmayanları ayırt etmek çok önemlidir. Bunu yapmazsanız enerji ve ilginiz tükenir, konsantre olamazsınız. (Reigate Bulmacası)”

                                               * * * * *

“Güçlü kişiliği, ustaca tutumu, defalarca tecrübe ettiğim olağanüstü nitelikleri yüzünden onunla didişmekten hep çekindim. (Dörtlü İttifak)”

                                               * * * * *

“Nazikçe gülümsedi. ‘Birincil derecede önemli olan şu,’ dedi, ‘kişisel özelliklerin yargılarını saptırmasına izin verme. Bir müşteri benim için yalnızca bir bireydir, problem içinde bir faktördür. Duygusal nitelikler berrak düşünmenin düşmanıdır. Seni temin ederim, tanıdığım en zengin kadın, üç küçük çocuğu sigorta paralarını almak için zehirlemekten idam edildi. Tanıdığım insanlar içinde en itici olanı, bir hayırseverdi, Londra’daki fakirler için yaklaşık çeyrek milyon para harcadı.’
‘Yine de bu vakada…’
‘Hiçbir zaman istisna yapmam. İstisnalar kaideyi bozar…’ (Dörtlü İttifak)”

                                               * * * * *

“Hayır: Yorgun değilim. Garip bir yapım var. Çalışmaktan ötürü yorulduğumu hiç hatırlamıyorum, fakat atalet beni tamamen bitkin düşürüyor. (Dörtlü İttifak)”

                                               * * * * *

“Holmes, ‘Konu ile ilgili Winwood Reade’nin güzel tespitleri var.’ dedi. ‘Birey olarak insanın çözülmez bir bilmece olduğunu, ancak gruplar haline geldiğinde bu gizemden sıyrılıp matematiksel bir kesinliğe büründüğünü söylüyor. Örneğin bir tek insanın ne yapacağını önceden kestiremezsin ama ortalama büyüklükte bir grubun ne yapacağını büyük bir kesinlikle söyleyebilirsin. Bireyler farklılık gösterse de topluluklara ilişkin yüzdeler sabit kalır. İstatistikçiler böyle söylüyor. (Dörtlü İttifak)”
                                     ▬    ▬      ▬

Bu Haftaki Tercihleriniz

KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ (Emre CANER)

BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ (Faruk Nafiz ÇAMLIBEL)

GÖR BENİ (Azra KOHEN)

kitap performans ödevi