RAMSES-V (Christian JACQ)

Ramses” serisinin beşinci ve son kitabı: “Batı Akasyası’nın Altında Ömrün son zamanları, geçen yılların değerlendirmesi... 

“Nefertari güzellik, zekâ ve zarifliğin simgesi, gelişmiş Mısır’ın sıkıntısız gülümsemesiydi. Ameni, onu görme şansını elde ettiği zaman bütün işini unutuverirdi. Buna karşın, Firavun’un özel sekreteri, Güzel İset’ten hiç hoşlanmıyordu. Ramses, onu tahtına ortak etmekte belki de haklıydı. Ancak iktidarın gerçeklerinden habersiz bu kadının omuzları, kraliçelik görevini taşıyamayacak kadar zayıftı. Ama hiç olmazsa İset, Ramses’i seviyordu. Sadece bu nitelik, birçok kusurunu örtüyordu.”    
 
                                               * * * * *

“Mısır aynı zamanda hem güçlü hem de zayıf bir ülkeydi. Güçlüydü, çünkü Maat yasası, insana özgü tüm aşağılıklara rağmen hüküm sürüyordu; zayıftı, çünkü dünya giderek artan bir ölçüde zorbalık yönetimine, açgözlülüğe ve bencilliğe yöneliyordu. Herhalde firavunlar, tanrıça Maat’ın iktidarı ve onun, yaşamın öğelerini bir arada tutan sevgi ve adalet Yasa’sı için savaşan son kişiler olacaktı. Çünkü onlar, Maat olmadığı takdirde bu dünyanın, barbarların güçlenmek ve tanrılarla olan bağı koparmak için giderek daha yıkıcı olan silahlarla birbirleriyle savaştığı kapalı bir alana dönüşeceğini biliyorlardı.”

                                               * * * * *

“Mısır’ın kaderini kime teslim etmeliydi: Büyük bilgin Kha’ya mı, yoksa savaşçı Merenptah’a mı? İkisinin ayrı ayrı nitelikleri tek bir kişide toplanmış olsaydı, seçim çok kolay olurdu. Üstelik hükümdara yol gösterecek Nefertari de yoktu. Çok sayıdaki ‘Kralın oğulları’na gelince, hepsi de yetenekli olmakla birlikte, hiçbiri Güzel İset’in iki oğlunun kişiliklerini aşacak durumda değildi.”

                                               * * * * *

“Genç yaşında kral olan Ramses zihniyetleri değiştireceğini, bütün toplumu kendi izinden sürükleyeceğini ve insanları sonsuza dek bayağılıktan kurtaracağını ummuştu. Ancak tecrübe kazandıkça, bu hayali de yok oldu. İnsanoğlu, yalanın ve kötülüğün cazibesinden hiçbir zaman kurtulamayacaktı. Hiçbir doktrin, hiçbir din, hiçbir politika insanın tabiatını değiştiremezdi.”

                                               * * * * *

“Hükümdarlık zamanla kazanılan bir beceridir. Bir anda elde edilmez.”    

                                               * * * * *

“Bir anıtın mimarisinde yapılacak en küçük bir hatanın, onun yıkılmasına neden olacağı düşüncesine hâlâ inanıyorum. Ben çok büyük işlerle değil günlük sorunlarla ilgileniyorum.”
     ▬     ▬    ▬


Kitapla ilgili yorumum:
Ramses serisi macera tutkunları için doğru bir seçim. Okumaya beş ciltlik kitabın hangi cildinden başlarsanız başlayın konuya hâkim olabilir, romanı rahatlıkla tamamlayabilirsiniz; çünkü her kitapta, geri dönüşlerle, geçmişteki olay ve karakterlerden söz ediliyor. Bütün ciltleri sırasıyla okumuş biri olarak size tavsiyem kitapları sırasıyla okumanız yönünde olur. Böylelikle son sayfalarda bir firavunun tüm yaşamını bir film gibi gözünüzde canlandırabilirsiniz. Serinin beş kitap olması gözünüzü korkutmasın çünkü hepsi de anlatımı ve konusuyla su gibi akıyor.

Bu Haftaki Tercihleriniz

kitap performans ödevi

BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ (Faruk Nafiz ÇAMLIBEL)

GÖRÜNMEZ KENTLER (Italo CALVİNO)

GÖR BENİ (Azra KOHEN)

ELA GÖZLÜ PARS CELİLE (Osman BALCIGİL)