kimdir bu yazar

Bugün yine mini bir sınavımız var. Merak etmeyin sorular kolay. "kitap pınarım"da yer verdiğim bazı kitapların yazarlarını soruyorum size. İyi bir takipçi ya da dikkatli bir okursanız hemen hepsini doğru cevaplarsınız zaten. Hem soru sayısı da az. Dedim ya mini sınav.




"Kimdir bu yazar?" sorularımıza başlayalım. 

Yazarları daha rahat bulabilmeniz için hem yazarla ilgili birkaç ipucu var hem de yazarın fotoğrafı. 

Sorunun sonundaki "CEVAP" bölümüne tıkladığınızda bağlantı sizi yanıta götürecek.

1

İlk yazarımız Ankara doğumlu. 
Ortaokuldayken ilk öyküleri "Varlık" dergisinde yayımlanmış.
Öyküleri Fransızca, Almanca, İngilizce başta olmak üzere pek çok dile çevrilmiş.

Benim de severek okuduğum "Sis Kelebekleri" yazarın en bilinen eserlerinden. 

Kimdir bu yazar?

CEVAP


2

İkinci yazarımız Cumhuriyet dönemi edebiyatının önemli isimlerinden. 1914 - 1970 yılları arasında yaşamış. Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü. Yazdıklarında kimi zaman biyografik ögelerden yararlanan yazarın "kitap pınarım"da yer alan kitabı "Baba Evi".

Kimdir bu yazar?

CEVAP


3

Asıl adı Saadet Baraner. 1905 İstanbul doğumlu. Edebiyat yaşamına şiirle başlamış. En ünlü eseri "Fosforlu Cevriye". Benim okumuş olduğum "Aksaray'dan Bir Perihan" ise başarılı bulduğum ve büyük beğeniyle okuduğum bir eser. Nâzım Hikmet’e “Ağlasa da gizliyor gözlerinin yaşını; / Bir kere eğemedim bu kadının başını” mısralarını yazdıran kadın.

Kimdir bu yazar?

CEVAP


4

Yazarımız 1956 Samsun doğumlu. Mimarlık eğitimi almış.
Karikatürist. Sahnelenen oyunları, farklı ülkelerde yayımlanan çocuk kitapları, yine farklı ülkelerde yayımlanan karikatür bant kitapları bulunmakta. 1994 yılında gerçekleştirdiği "Türk Sinemasında Sansürün Tarihi - Siyahperde" adlı çalışmasıyla Ankara Film Festivali'nde aynı yıl "En İyi Belgesel Film" ödülünü kazanmış. 
Büyük bir beğeniyle iki kere okuduğum ve hâlâ ara ara elime alıp gülümseyerek göz attığım kitabı "Yıldızların Tembelliği".

Kimdir bu yazar?

CEVAP

Birkaç tane de yabancı yazara ne dersiniz?

5

1949 Beyrut doğumlu. Eğitimini Fransız okullarında tamamlamış. Babası gibi gazeteci olmak isteyen yazar, Beyrut gazetelerinden birindeki görevi sayesinde dünyanın çeşitli yerlerine seyahat etmiş. 1975 yılında Beyrut'ta çıkan iç savaş nedeniyle ailesiyle birlikte mülteci olarak Fransa'ya yerleşmiş. Uluslararası alanda en çok ilgi gören romanı 1988 tarihli "Semerkant". Ama ben tercihimi "Tanios Kayası"ndan yana kullanırım. 1993 yılında yayımlanan bu eser, Fransa'nın en prestijli ödülü olan "Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü"nü kazanmış.

Kimdir bu yazar?

CEVAP


6

Sırada Alman bir yazar var. 1927 doğumlu yazarın en ünlü eseri "Teneke Trampet". 1959'da yayımlanan bu roman sinemaya da uyarlanmış. 1999 yılında "Nobel Edebiyat Ödülü"nü kazanan yazarın şu ana kadar okuduğum tek kitabı "Yüzyılım". Kurgusuna hayran kaldığım eser, öykülerden oluşuyor.

Kimdir bu yazar?

CEVAP


7

Seçtiğim son isim Norveçli. 1952 Oslo doğumlu yazar, 1976'da Oslo Üniversitesi'nde İskandinav dilleri, düşünce tarihi ve dinler tarihinden lisans eğitimini tamamlamış. Fana Koleji'nde on yıl boyunca felsefe ve tarih öğretmenliği yapmış. Yazarın bugüne dek üç eserini okudum. "Portakal Kız", "İskambil Kağıtlarının Esrarı" ve "Sofi'nin Dünyası".

Kimdir bu yazar?

CEVAP 

Bu Haftaki Tercihleriniz

kitap performans ödevi

BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ (Faruk Nafiz ÇAMLIBEL)

ELA GÖZLÜ PARS CELİLE (Osman BALCIGİL)

BÜYÜLEYİCİ BAĞIRSAK (Giulia ENDERS)

İBNİ SİNA