yüzüklerin efendisi

Fantastik romanlara meraklı olanların listesinde genellikle ilk sıralarda bulunan bir kitap: "Yüzüklerin Efendisi"



Benim de fantastik kitap kategorisinde okuduğum ilk seriydi. Bir öğrencimin ısrarı ve bir öğretmen arkadaşın tavsiyesiyle okumuş ve hayran kalmıştım. Öğrencimin verdiği "Hobbit" kitabıyla başlayan "Orta Dünya" efsanesi kısa sürede beni de etkisine almıştı. "Fantastik roman mı?!" diyen ben; destanlar, efsaneler, masallardan ilham alan bu seri karşısında yelkenleri suya indirmiştim. O yıllardan beri okulda keyifle işlediğim konulardan biri de "Destan Dönemi". Günümüz fantastik roman ve filmleriyle başlayan yolculuğumuz geçmişe doğru yol alıyor. Geçmişle günümüz hayal dünyasının ortak noktaları öğrenciler için de oldukça heyecan verici.
Neyse konuyu daha fazla dağıtmadan "Yüzüklerin Efendisi"ne dönelim. 
Kitap serisini okumaya yukarıda da belirttiğim gibi öğrencimin ödünç verdiği "Hobbit" ile başlamıştım. Onun cümlesiyle söyleyecek olursam: "Orta Dünya'yı tanımak, karakterler hakkında fikir edinmek için önce bunu okumalısınız."
İyi ki önce onun önerdiği kitaptan başlamışım. Başlangıçta biraz sıkılsam da "Yüzüklerin Efendisi" üçlemesini daha rahat okumama oldukça yardımcı oldu.
"Yüzüklerin Efendisi" üçlemesine daha önce "kitap pınarım"da yer vermiştim. Bugün konuyla ilgili farklı bir yolculuğa çıkacağız. Benzer yazılarıma göz atmak isterseniz:
"alice harikalar diyarında"
"küçük prens"
"açlık oyunları"

Yazar J.R.R. Tolkien ve eseri hakkında kısa bilgi için: "Yüzüklerin Efendisi yazarı Tolkien..."
J.R.R. Toliken'in kendi sesinden bölümler duymak isteyenler için: "...Bir de J.R.R. Tolkien'in Sesinden Dinleyin" 
Yazarı kendi hikayesi için ne düşünüyor, merak ediyorsanız: "Yüzüklerin Efendisi Önsöz"

Aynı zamanda kitabın hayranı olan yönetmen Peter Jackson tarafından 2001'de filmi çevrilen seriye bir bakalım.


Birinci Kısım: Yüzük Kardeşliği

Yüzük Kardeşliği, dünyanın kaderini değişterecek olan yüzükten kurtulmak için verilen mücadeleyi konu ediyor. Yıllar önce üretilen ve Orta Dünya topraklarına kandan başka hiçbir şey getirmeyen yüzüklerin sonuncusu, üretiminden yüz yıllar sonra ortaya çıkar. Amcasının kendisine emanet ettiği yüzüğün nelere kadir olduğundan habersiz olan Frodo, büyücü Gandalf'ın anlattıkları sonrasında dehşete kapılır. Bu yüzükten ve müstakbel savaşlardan kurtulmanın tek yolu, gücünü toplamaya çalışan Sauron'u da engellemek için bu yüzüğü yok etmektir. Yüzüğü yok edilebileceği tek yer olan Mordor'a götürmek için kendini feda eden savaşçılardan oluşan bir ekip oluşturulur. Çok uzun ve çetin geçecek olan yolculuk başlar. Orta Dünya'nın kaderi, bu insanların ellerindedir.









İkinci Kısım: İki Kule

İki Kule'de, Yüzük Kardeşliği üyelerinin her birinin, kardeşlik bozulduktan sonra başlarına gelenler anlatılıyor. Kahramanlarımız, gruplar halinde Orta Dünya’nın en tehlikeli yerlerinde maceralar yaşayacaklar, yeni kavimler ve çoktan unutulmuş medeniyetlerle tanışacaklar.
Frodo ve Sam, yanlarında zorunlu işbirliği yapacakları eski bir dost(!) olduğu halde Tek Yüzük’ü düşmanın tam kalbine götürmeye çalışırken, diğer hobbitler Urukhai’nin elinden kurtulabilecek mi? Karanlık tarafa geçmiş olan Saruman’ın yaptıkları yanına mı kalacak? Gandalf olmadan kahramanlarımızın başarılı olma şansı ne? Büyük karanlığın gelişi ve Yüzük Savaşı’na dek olanların anlatılacağı İki Kule, kuşkusuz üçlemenin en heyecanlı bölümlerinden birini oluşturuyor.









Üçüncü Kısım: Kralın Dönüşü

Kralın Dönüşü, Tek Yüzük'ün yok edilmesi için verilen mücadeleyi konu ediyor. Sauron'un orduları büyüdükçe büyümektedirler. Frodo ve onun can dostu Sam, korku dolu bir yolculuğun göbeğinde, korkunç Mordor'a adım adım yaklaşmaktadırlar. Tek yüzük yok edilmelidir ve iyilik bunun için savaşmaya hazırdır. Arka planda ise insan, elf ve cüce orduları, karanlık güçlerin karşısında tüm eski düşmanlıklarına rağmen bir araya gelmişlerdir. Hepsi birden küçücük bir Hobbit'in eline ve onun yeteneklerine bakmaktadırlar. Orta Dünya'nın kaderi belli olmak üzeredir. Ancak Tek Yüzük'ü sahiplenmek, kimi zaman taşıyanına daha cazip gelebilir.






Filmden en güzel sahnelerin yer aldığı klibi de izlemek isterseniz. "The Lord Of The Rings - May It Be" adlı şarkı, Enya'dan 




Şimdi de kitabın hayatımıza diğer etkilerine bakalım.



Üçleme için hoş bir kitap kapağı



Satranç oynamaktan hoşlananlar için ilginç bir satranç takımı


https://ineedit.club/lord-of-the-rings-chess-set/

"Yüzüklerin Efendisi" başka nelere ilham olmuş acaba?












Gördüğünüz gibi "Yüzüklerin Efendisi" sadece edebiyat ve sinemayla yetinmemiş, farklı kulvarlarda da sesini duyurmuş. Sofralara katkısıyla bugünkü yazıma son veriyor, hepinize keyifli günler diliyorum.



          ▬    ▬      ▬

Bu Haftaki Tercihleriniz

BÜYÜLEYİCİ BAĞIRSAK (Giulia ENDERS)

BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ (Faruk Nafiz ÇAMLIBEL)

İTİRAFLAR (Jean-Jacques ROUSSEAU)

KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ (Emre CANER)

kitap performans ödevi