alice harikalar diyarında

Alice maceramıza bugün farklı kulvarlarda devam ediyoruz. Arka arkaya nedir bu Alice yazıları derseniz Mayıs 2016’da yeni bir Alice filmi vizyona giriyor, herhalde ben de ondan etkilendim. Çünkü Alice’in görsel macerasını, ilginç aksesuarları, rengârenk pastaları kitaplarından daha çarpıcı bulanlardanım. Görsel bir şölene hazırsanız koltuklarınıza yaslanın.



Alice Harikalar Diyarında 1903’te Cecil Hepworth tarafından sessiz film olarak çekilmiş. Bugüne dek pek çok kez sinemaya uyarlanan film en son yönetmen Tim Burton tarafından 2010 yılında filme aktarılmış. 108 dakikalık Amerikan yapımı filmde başroller şu şekilde sıralanıyor:


Mia Wasikowska (Alice), Johnny Depp (Mad Hatter), Helena Bonham Carter (Red Queen), Anne Hathaway (White Queen)



Vizyona girecek yeni filme değinmeden önce Alice'le kısa bir tura çıkalım

Alice’in serüveni iki kitaptan oluşuyor:  Alice's Adventures in Wonderland ("Alice Harikalar Diyarında") ve onun devamı olan Through the Looking-Glass ("Aynanın İçinden").

Yazar ilk kitabı 1864’te kendi elyazısı ile "Alice'in Yeraltındaki Maceraları (Alice's Adventures Under Ground)" ismi ile takdim etmiş.

Lewis Carrol yazarın gerçek ismi değil. Gerçek adı, Charles Lutwidge Dodgson. İngiliz ve Latin dillerindeki farklı kullanımların etkisiyle Carolus Ludovicus, oradan da Carroll Lewis biçiminde kullanılan ismi edebi eserlerinde kullanmış. – Bir mantıkçıya yaraşır bir seçim! –  Bununla ilgili ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız: ALİCE İN WONDERLAND

Yazar 1898’de zatürre ve grip nedeniyle vefat etmiş.

Kitap Çin’in Huan eyaletinde 1931 yılında “hayvanlara haddinden fazla insan özelliği yüklemek insanlara hakarettir ve böyle bir durum çocukların hayvanlarla insanlara eşit düzeyde yaklaşmasına yol açabilir” endişesiyle yasaklanmış. Aynı nedenden ötürü sonraki yıllarda kitabın Amerika’daki bazı kütüphanelerden de kaldırıldığı söylenmektedir.


Kitapla ilgili ilginç anekdotlar ve yorumlar okumak isterseniz tıklamanız gereken bağlantı: 



Bu arada Alice Harikalar Diyarında Sendromu (AIWS) diye algısal bir rahatsızlık olduğunu biliyor muydunuz? Hastalığın nörolojik ve zaman algılamada bozukluk, ses algılamada bozukluk gibi farklı türleri var. Daha detaylı bilgi istiyorsanız: ALİCE HARİKALAR DİYARINDA SENDROMU

Artık gelelim işin daha renkli kısmına. Bu kadar renkli bir dünya olunca modanın bundan etkilenmemesi düşünülemezdi. Ünlü model Natalia Vodainova, Vogue dergisi için yaptığı çekimlerde Alice olarak karşımıza çıkmıştı.


Bizim de giyebileceğimiz hoş kıyafetler, ilginç ayakkabılar da bulmak mümkün.






Kıyafet ve aksesuarla ilgili birkaç site önerisi istiyorsanız hemen aşağıdaki bağlantılara tıklayıp beğendiklerinizi seçebilirsiniz.











ETSY 





style: antonia yordanova
style: antonia yordanova


Alice’le ilgili o kadar çok malzeme var ki...


Kapı tokmakları



Pullar

illüstratör Grahame Baker-Smith



Pop-up kitaplar




Mutfak malzeme ve aksesuarları






Pasta ve kurabiyeler








Hatta restoranlar

Alice im Wunderland Restaurant in Tokio

Bu restoranlarda kendinizi harikalar diyarında hissedebilirsiniz.






Lafı fazla uzatmadan gelelim “Aynanın İçinden” adlı ikinci Alice kitabına. İkinci kitap Alice’in aynanın içinden başka bir odaya geçişiyle başlıyor. Bu kitabı okumadığım ve okumayı da – en azından şimdilik – pek düşünmediğim için olaylara uzun uzun yer vermek istemiyorum. Ama daha önce de belirttiğim gibi mayıs sonunda sinemalarda gösterime girecek filmi büyük bir heyecanla bekliyorum.


                                            ▬    ▬      ▬

İlginizi çekebilir: 

Bu Haftaki Tercihleriniz

BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ (Faruk Nafiz ÇAMLIBEL)

KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ (Emre CANER)

kitap performans ödevi

DEDE KORKUT HİKAYELERİ

ELA GÖZLÜ PARS CELİLE (Osman BALCIGİL)