cingöz recai sinemalarda

Televizyonda fragmanlarını gördünüz mü bilmiyorum ama “Cingöz Recai” yakında sinemalarda. Başrol oyuncusu yani Cingöz Recai’yi canlandıran isim ise Kenan İmirzalıoğlu.


Cingöz Recai aslında bir roman kahramanı. Arsen Lüpen’in yerli versiyonu da diyebiliriz onun için. O da Lüpen gibi kibar ve ilkeleri olan bir hırsız. İlk hedefi ise zenginlerin haksız yolla elle ettikleri serveti kurnazlıkla alıp ihtiyacı olanlara aktarmak. 


                                           

Cingöz Recai serisinden iki kitabı çok önceden öğrenci tavsiyesiyle okumuştum. Her iki kitap da akıcıydı ve ikisini de büyük bir beğeniyle okuduğumu hatırlıyorum.
Cingöz Recai’nin yazarı, eski baskı, orijinal kitaplarda Server Bedi olarak geçiyor. Benim okuduklarım da bu gruptandı. Ama yeni baskılarda doğrudan Peyami Safa’nın ismi yazılmış. Yanlış okumadınız, edebiyatımızın ünlü ismi Peyami Safa aynı zamanda Cingöz Recai’nin de yazarı.


Peyami Safa’yı otobiyografik bir eser olan “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” ile tanıyoruz. Bu eser bildiğiniz gibi Türk edebiyatının en başarılı psikolojik romanlarından. Bunun yanı sıra “Sözde Kızlar”, “Fatih-Harbiye”, “Matmazel Noraliya’nın Koltuğu” da yazarın diğer eserleri.
Peki Cingöz Recai’de neden “Server Bedi” adını kullanmış, diyecek olursanız… Peyami Safa, edebi değeri olmayan eserlerinde, macera romanlarında annesinin adı olan Server Bedia’dan alınma Server Bedi takma adını kullanırmış.
O dönem çok tutulan Arsen Lüpen, Sherlock Holmes gibi kahramanlar bizde de Cingöz Recai’yle hayat bulmuş. Daha önce iki kez sinemaya uyarlanan Cingöz Recai’yi 1954’te Turan Seyfioğlu, 1969’da Ayhan Işık canlandırmış.


Eğer bir Cingöz Recai kitabını film vizyona girmeden okumayı düşünüyorsanız elinizi çabuk tutun. Zira filmin ilk gösterim tarihinin 13 Ekim olduğu söyleniyor. Bu arada “Türk edebiyatında polisiye” hakkında merak ettikleriniz varsa yandaki başlık sizi ilgili yazıya ulaştıracak: Malkoçoğlu'nun Dedektif Torunları

                                                    ▬    ▬      ▬

Bu Haftaki Tercihleriniz

BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ (Faruk Nafiz ÇAMLIBEL)

kitap performans ödevi

GÖR BENİ (Azra KOHEN)

ELA GÖZLÜ PARS CELİLE (Osman BALCIGİL)

ADSIZ ÜLKE (Alain-FOURNİER)