mart 2016 haber bülteni

Son haftalarda bahar ve kış birbirine çalım atıp dururken mart ayının ortasına geldik. Yine pek çok etkinlik, yarışma, fuar katılımcılarını bekliyor. Bugün ilk bölümde bir fuar hatırlatmam var. Hangi fuar mı?











Bursa 14. Kitap Fuarı. 19 – 27 Mart tarihleri arasında Bursa Fuar ve Kongre Merkezinde konuklarını karşılayacak. Kitap Fuarı bu yıl ayrıca Cemil Meriç’in 100. yaşını da kutlamaya hazırlanıyor. Meriç’in yaşamı ve eserleri fuar boyunca söyleşi ve panellerle izleyiciye aktarılacak. Fuar 10.00 – 19.30 arası gezilebilir. Olur da son güne kalırsanız aman dikkat! Fuarın kapanış saati 19.00. 












7 GÜN 24 SAAT AÇIK:

İlk haberi ülkemizden, İstanbul’dan, seçtim. Özellikle tez sürecindeki akademisyenler için yararlı olabilecek bir uygulama. Taksimdeki Atatürk Kitaplığı artık 7 gün 24 saat hizmet vermeye başlamış. Ayrıntılı bilgi için bağlantı: ATATÜRK KİTAPLIĞI



SİZİN İÇİN YOLA ÇIKAN KİTAPLAR:

Yine Türkiye’den bir haber. Kitap Bankosu, 2012 yılından bu yana pek çok okula kitap götüren, gezici kütüphaneyle binlerce kitabı öğrencilerle buluşturan bir gönüllü kuruluş. Gençlere kitap okuma sevgisi aşılamayı hedefleyen Kitap Bankosu, onların duyarlı bireyler olarak yetişmesini de amaçlıyor. “Rafta Tozlanmasın Gönder Okuyalım” kampanyası sayesinde Ankara’da 6 bin öğrenciye 12 binden fazla kitap ulaştırmayı başaran “Kitap Bankosu”yla ilgili olarak bağlantı: 


BU KİTAPÇIDA PARA GEÇERLİ DEĞİL:
İlginç değil mi? Peki kitap alabilmek için ne yapıyoruz? Kitapçıya bir hikâye anlatıyoruz. Yanlış duymadınız. Hikâye anlatıcılarıyla ünlü Fas’ta, bu kitapçıya uğrarsanız para ödemenize gerek yok.


SARDALYA KUTUSUNA SAKLANAN KİTAP:

Bir tasarımcı, Nina Cornelison, Ernest Hemingway’in ünlü kitabı “Yaşlı Adam ve Deniz”i oldukça farklı bir biçimde ele almış. Deniz temasına sadık kalan tasarımcı, kitabı korumak için de bir sardalya kutusundan esinlenerek bir dış kapak hazırlamış. Anlatmakla olmaz, görmeniz lazım.

























MELİH CEVDET ANDAY EDEBİYAT ÖDÜLÜ:

2006 yılından beri adına şiir ödülü verilen Melih Cevdet Anday için bu yıldan itibaren ikinci bir ödül daha verilecek. Her yıl ayrı bir dalda düzenlenecek ödülün ilki “deneme” türünde. Ödül için yazarlar yeni ve yayımlanmış deneme kitaplarıyla 1 Nisan 2016’ya kadar başvuruda bulunabilecek. Kazanan eser, 1 Eylül’de açıklanacak ve birinciye 3 bin lira ödül verilecek. 


ALİ RIZA ERTAN ŞİİR ÖDÜLÜ:

İzmir Buca Belediyesi’nin şair Ali Rıza Ertan adına düzenlediği bir yarışma. Konu sınırlamasının olmadığı yarışmada önemli şartname maddeleri:
Adayların daha önce yayımlanmamış şiirlerinden oluşan bir kitap dosyasıyla başvurmaları gerekiyor.
Yarışmaya 1981 ve sonrasında doğanlar katılabilir.
Son katılım tarihi 15 Nisan 2016.
Dosyalar, posta, kargo ile ya da elden Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’ne ulaştırılmalıdır.
Ayrıntılı bilgi için: YARIŞMA ŞARTNAMESİ
ALİ RIZA ERTAN KİMDİR?


DOĞA KORUMA DERNEĞİ ÖYKÜ YARIŞMASI

Gaziantep merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Doğa Koruma Derneği’nin lise öğrencilerine yönelik düzenlediği “Çevre ve Doğa” temalı öykü yarışması. Yarışmaya Gaziantep ilindeki lise öğrencileri katılabilirler, son katılım tarihi 29 Nisan. Sonuçlar 20 Mayıs’ta açıklanacak. Ödül töreni ise 5 Haziran çevre gününü de içine alan haftada yapılacak. Şartnameyi incelediğimde dikkatimi çeken noktalar şunlar oldu:
Bir Doğa Koruma Derneği’nin gençlere çevre bilinci kazandırabilmek amacıyla “öykü” yarışması düzenlemesi,
“Çevre ve Doğa” başlığı altında “Doğal Yaşam Alanlarının Tahribatı, Atıklar, Hava Kirliliği, Tüketim Alışkanlıkları…” gibi önemli konuların da ele alınabilecek olması,
Seçilen öyküleri kitap halinde yayımlama düşüncesi
Ve en önemlisi de yazıya hazırlık aşamasında okunması önerilen kitap listesi.
Yarışmaya katılacak olanların şartnameyi dikkatli bir şekilde okumalarını öneririm. Bunun için yandaki başlığa tıklamanız yeterli: YARIŞMA ŞARTNAMESİ
Lise öğrencilerine yönelik bu tip yarışmaların artması dileğiyle...
                                          ▬    ▬      ▬

Bu Haftaki Tercihleriniz

BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ (Faruk Nafiz ÇAMLIBEL)

ADSIZ ÜLKE (Alain-FOURNİER)

KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ (Emre CANER)

DEDE KORKUT HİKAYELERİ

ELA GÖZLÜ PARS CELİLE (Osman BALCIGİL)