cephane sandığında kitap

Merhaba Sevgili Kitap Dostları,

Bugün yine bir kitabın tanıtımı vardı sırada ama aşağıdaki yazıyı okuyunca yarın da malum 19 Mayıs...

Bu yazıyı sizlerle de paylaşmak istedim. Asıl savaşın ne olduğu, ne yapmamız gerektiği hakkında hoş bir anekdot. Umarım siz de beğenirsiniz.


CEPHANE SANDIĞINDA KİTAP

Atatürk, 16 Mayıs 1919’da Samsun’a gitmek için ayrıldığı İstanbul’a, yıllar sonra 1927’de ilk kez dönecekti.
Kütüphanecisi Nuri Ulusu’ya, gezide yanında götürmek istediği kitapların bir listesini verdi. Liste o kadar uzundu ki Nuri Ulusu, karton kutular bulup kitapları kutulara yerleştirmeye başladı.
O sırada kütüphaneye giren Atatürk, Ulusu’ya ne yaptığını sordu. Nuri Ulusu, “İstediğiniz kitapları kutulara koyup trene taşıyacağım.” deyince Atatürk, “Dur, biraz bekle!” dedi, kütüphaneden çıktı. Biraz sonra, kütüphaneye muhafız birliğinden iki er geldi. Ellerindeki cephane sandıklarını bırakıp çıktılar. Nuri Ulusu, cephane sandıklarının kütüphaneye niye getirildiğini düşünürken Atatürk yeniden geldi: “Ne o, Nuri oğlum, şaşırdın değil mi?”
Nuri Ulusu’nun bir şey söylemesini beklemeden konuşmasına devam etti: “Şaşırma, şaşırma! Savaşta bunlarla cephane taşıdık, sen o zamanlar çocuktun, bilemezsin. Bu sandıklar benim için çok önemlidir. Şimdi o savaş bitti, yeni bir savaşımız başlıyor. O da kültür ve sanat savaşımızdır ve okumakla, kitapla olur. İşte şimdi, cephane taşıdığımız o sandıklara kitaplarımı koy, bu sandıklarda taşınsın. Cephanenin yerini artık kitaplar alsın.”

(Süleyman BULUT)

Bu Haftaki Tercihleriniz

BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ (Faruk Nafiz ÇAMLIBEL)

KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ (Emre CANER)

kitap performans ödevi

DEDE KORKUT HİKAYELERİ

ADSIZ ÜLKE (Alain-FOURNİER)