%100 DÜŞÜNCE GÜCÜ (Jack Ensign ADDİNGTON)

%100 Düşünce Gücü. Adından da anlaşılacağı gibi bir “kişisel gelişim” kitabı. Aslında bu tabiri kitaplar için kullanmayı pek sevmiyorum; çünkü  hemen her kitabın bizi bir şekilde geliştirdiğini, şekillendirdiğini düşünüyorum. Nasıl mı? 
Örneğin roman ve hikâyeler kendimizi başkasının yerine koymamızı, onu anlamamızı sağlayabileceği gibi, olaylar karşısındaki tavrımızın da ne olacağını belirleyebilir. Masallar hayal gücümüzü geliştiren, olmazların olabileceğini gösteren anlatılardır. Şiirler duygusal yönümüzü geliştirirken yaşamın özünü kavramamıza yardımcı olabilir. Makale ve röportajlardan yeni bilgiler öğrenip ufkumuzu genişletirken, deneme türündeki yazılarla fikir ve düşüncelerimize yeni yollar açabiliriz.
Az önce de dediğim gibi kullanılan tabir bana uzak gelse de bu tür kitapları okumayı seviyorum. Hangi kitaptan ne öğreneceğimizi kim bilebilir ki?

Jack Ensign Addington bir hukukçu,  kendi yaşadıklarından yola çıkarak kitabı yazmış. Pek çok ünlü kişiden alıntıların yapıldığı kitap, özellikle bu türden hoşlananları memnun edecektir. Benim için en önemlisi Grandma Moses gibi bir kişinin varlığından bu kitap sayesinde haberdar olmam. Siz de dağarcığınıza yeni bilgiler eklemek istiyorsanız kitap sizi bekliyor.

“Zaten kusursuz olan bu mucizevî hayatın modelini değiştirmeye ve geliştirmeye çalışmak insanların büyük yanılgısıdır.”

görsel: grandma moses

                                               * * * * *

“Verdiğiniz her emir, oluşturduğunuz her önerme, benimsediğiniz her inanç bilinçaltınıza kaydolur… Hatta düşünmediğiniz, dikkat etmediğiniz şeyler dahi orada depolanır ve gerektiğinde ortaya çıkarlar.”

                                               * * * * *

“Düşüncelerinizi yalnızca siz seçiyorsunuz ve bu düşünceler hayatınızı biçimlendiriyor.”

                                               * * * * *

“Avukatlık yaptığım günlerde vasiyetnamesini hazırladığım bir kadını hiç unutamam. Vasiyetnameyi hazırladıktan sonra aklımda yer eden bir şey söylemişti. ‘Bir gün’ demişti ‘her isteğimin birisi tarafından yerine getirileceği bir durumda olacağım. Söylemem gereken şey sadece “İstiyorum” olacak ve birisi istediğimi yapacak.’
Emerson ‘Dualarınıza dikkat edin, gerçekleşebilirler.’ der. Bu kadın istediğine sahip oldu. Birkaç yıl sonra felç geçirdiğini ve hareket edemez hale geldiğini öğrendim. Hayatının geri kalan kısmını yatakta, başkalarının yardımına muhtaç halde geçirdi. Bu arada konuşma yeteneğini de yitirmişti. Öldüğü güne dek sadece bir tek sözcük söyleyebildi: ‘İstiyorum.’ Bunu söylediği anda hemen biri koşuyordu yanına. Çeşitli şeyleri gösterip ne istediğini anlamaya çalışıyorlar, anlayınca da getiriyorlardı istediği şeyi.”

                                               * * * * *

“ ‘Taklit intihardır’ der Emerson.”

                                               * * * * *

GrandmaMoses de resim yapmaya yetmiş sekiz yaşında başlamıştı; doksanına geldiğinde dünyaca ünlü bir sanatçı oldu.”

Grandma Moses
                                               * * * * *

“Bir ağacın amacı dimdik kalabilmektir; ama rüzgâra göre eğilebilmesi de gerekir.”

                                               * * * * *

“Kendine güvenle kendini beğenmek arasında çok büyük fark var. Güven hayat hakkındaki emniyet duygusudur, kişinin her durumda kendisine güvenebilmesidir. Kibir veya kendini beğenmişlik ise başkalarını, aslında sahip olmadığı kendine güven duygusunun varlığına inandırmaya çalışmaktır. Aslında güvensizdir ve karanlıkta ıslık çalmaktadır. Böyle birisi sadece utangaç, sıkılgan olan birisinden çok daha güvensizdir.”

                                               * * * * *

“Bir gemi Doğu’ya gider, biri Batı’ya
Esen aynı rüzgârla;
Hangi yöne gidileceğini belirleyen
Rüzgâr değil, yelkendir.            (Ella Wheeler Wilcox)”

                                               * * * * *

“Samanlık yanıyorsa yangını neyi başlattığının ne önemi var! Sorulması gereken soru, ‘Yangını söndürmek için ne yapmalıyım?’ olmalı.”

                                               * * * * *

“Yalnız gençliklerini ve büyük bir ayrıntıyla hatırlamaya başlayan yaşlı insanlar bunaklıkla suçlanırlar. Aslında bellekleri iyidir, yoksa geçmişi bu kadar net hatırlayamazlardı.”

görsel: grandma moses 
                                               * * * * *

“Tanrı’nın farkında olmadığımız birçok çözüm yolları var; ama kafamıza endişelerle dolu olduğu sürece asla bulamayız onları.”

                                               * * * * *

“İngilizce’de cesaret anlamına gelen ‘courage’ kelimesi Fransız kökenli olup ‘kalbe ait’ demek olan ‘cour + age’ kelimelerinin birleşimidir.”

                                               * * * * *

“Direnç olmayan yerde düşman kızgınlığını kaybeder. Silahsız kalır.”
                                            ▬    ▬      ▬
İlginizi çekebilir:
1.Dünyanın En Büyük Sırrı - Og Mandino
2.Yaşamak, Sevmek, Öğrenmek - Leo Buscaglia


Bu Haftaki Tercihleriniz

BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ (Faruk Nafiz ÇAMLIBEL)

KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ (Emre CANER)

kitap performans ödevi

DEDE KORKUT HİKAYELERİ

ADSIZ ÜLKE (Alain-FOURNİER)