aralık haber bülteni

İşte Aralık. Yılın sona erdiği, geleceğe kapının aralandığı bir ay. Bu ay ne yarışma ne ödül… Sadece kitaplarla ilgili olarak ilginç haberlere yer veriyorum. Bazıları benim de epey ilgimi çekti. Umarım siz de beğenir ve sevdiklerinizle paylaşırsınız.












İNGİLTERE’NİN EN İYİ 20 ROMANI:


BBC Kültür Sitesi’nin gerçekleştirdiği bir araştırma. Dünyanın farklı ülkelerinden 82 edebiyat eleştirmenine İngiltere’nin en iyi romanları konusunda düşünceleri sorulmuş. Eleştirmenlerin oluşturduğu “ilk 10” listelerinden yararlanılarak “İngiltere’nin En İyi Romanı” belirlenmiş. Sonucu merak ediyorsanız işte bağlantı: 20 ROMAN

BİBLİOPERA:

500 bin basılı yayın, 2 milyondan fazla belge ve kaynak. Beyoğlu’nda faaliyet gösteren dokuz kültür ve bilimsel araştırma kurumunun veri tabanlarına tek bir platformdan erişim. Adres neresi diyorsanız, çok yakın: BiblioPera

FREZ (FREE READING ZONE):

Artık sözlüklerimizde yeni tabirlere yer açmamız gerekiyor. Teknolojiyle birlikte çeşitlilik de her gün artıyor. "Ücretsiz okuma alanı". Şu an için sadece Hırvatistan’da geçerli. Croatia Reads adlı uygulamayı indiriyorsunuz ve kütüphane kartı ya da erişim kartı olmadan 100 bin kitaplık sanal kütüphaneye ulaşıyorsunuz. Tabii ki Hırvatistan sınırları içinde olmanız şartıyla. 

ŞARAP VE KİTAP:

İtalyan şarap imalatçılarından biri ilginç bir koleksiyona imza atmış. Librottiglia isimli koleksiyonda şişelerin etiketlerinde birer hikâyeye yer verilmiş. Hikâyelerin önemli bir özelliği de şarabın karakteristiğiyle uyumlu olması. Şarap ve edebiyatı buluşturmak isteyenler için slogan “Okunacak bir şarap mı, tadılacak bir kitap mı?” Şişe boyutu da küçük tutulmuş. 2 kadehlik bir ölçüye denk geliyor. Amaç şarap ve hikâye birlikteliğini sağlamak. Hikâyeniz bittiğinde şarabınız da tamamlanmış oluyor.


BOOK AND BED KYOTO:

Japonya’da içinde 1700 kitap bulunduran kitapçı temalı Tokyo Oteli yoğun ilgi görünce otelin ikincisi açılmış. Aynı adı taşıyan otelde İngilizce ve Japonca 5000 kitap bulunmakta. Otelin gecelik fiyatı ise 39 dolardan başlıyor.  Böyle çekici bir otelde kalmayı hangi kitapsever istemez?






ŞİFRELİ KİTAP:

5 sayfalık bir kitap. “Bu kadar az sayfayla da kitap mı olur, hemen biter.” demeyin. Codex Silenda adlı bu ahşap kitabı okuyabilmek için bulmacaları çözmeniz gerekiyor. Her sayfasında bir bulmaca bulunan kitap, bulmacayı çözmeden bir sonraki sayfaya geçmenize izin vermiyor. Kitapta aynı zamanda bir hikâye de saklı. İlginç bir deneyim olabilir belki.
                                    ▬    ▬      ▬

Bu Haftaki Tercihleriniz

BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ (Faruk Nafiz ÇAMLIBEL)

kitap performans ödevi

GÖR BENİ (Azra KOHEN)

ADSIZ ÜLKE (Alain-FOURNİER)

ELA GÖZLÜ PARS CELİLE (Osman BALCIGİL)